Natuur en Boehdhisme
Voor dit geloof is de natuur een belangrijk onderdeel. De boeddhisten zien de aarde als een levend wezen met zorgzame eigenschappen. Aan ons de taak om goed als mensen samen te werken en onze Moeder Aarde zo gezond te houden.
Ik vind dat wij belgen daar een voorbeeld aan zouden moeten nemen. Wij zijn daar niet goed mee bezig zijn, ieder doet zijn eigen ding in de wereld. Iedereen heeft zijn eigen huisje, gezinetje, kindje, tuintje,... We staan veel te weinig stil bij hoe wij eigenlijk leven. We rijden met de auto naar plaatsen waar we ook met de fiets kunnen geraken, we zouden kunnen carpolen maar dit alles is soms teveel gevraagd.
Ook zien de boeddhisten zichzelf als onderdeel van de natuur. De mens moet zich bewust zijn van hun afhankelijkheid van de lucht, de zon, de aarde en de regen.
Ook hiermee houden wij weinig rekening. Terwijl dit eigenlijk heel belangrijk is want zonder regen geen oogst, zonder lucht geen mensen, ...
Boeddhisten wordt aangeraden om met de natuur heel respectvol en voorzichtig omgaan.
Maar ook weeral hier houden wij Belgen weinig rekening mee. Wij doen heel veel aan mileuvervuiling! Sta erbij stil en doe er wat aan dit is de boodschap.
Natuur en Christendom
Voor ons is de natuur een onderdeel van de schepping van God. De mens werd als laatste geschapen en kreeg de taak om deze schepping goed te onderhouden.
Maar doen we dit ook? Niet genoeg volgens mij!
Natuur en Hindoësme
Wat alle hindoes bindt is tegen welke manier ze kijken naar de natuur. Hindoes geloven in het goddelijke in alle levende wezens en hebben daarom groot respect voor de natuur. Sommige hindoes geloven zelfs dat de natuur een ziel kan hebben.
Ik vind het een mooie gedachte dat de natuur een ziel kan hebben. Dit is ook mooi om aan kleuters over te brengen zo leren ze om met respect om te gaan met de dieren, bomen, struiken,...
Ook geloven hindoes dat je andere wezens geen pijn mag doen. Ook niet om dus zelf aan voedsel te komen. Ze eten dus geen vlees.
Ik vind dit wel wat drastisch en zou zelf niet zonder kunnen, maar wel vind ik het een mooi gebaar en chapeau voor die mensen die het doen.
Natuur en Islam
In islam hebben ze het tema. Dit tema maat de Turken bewust van de noodzaak om erosie te bestrijden.
Natuur en Jodendom
Jahweh, de god van de joden, heeft de natuur aan de mens gegeven, dus moet de mens er goed mee omgaan: “Kijk naar mijn creaties! Zie hoe mooi en perfect ze zijn! Ik heb ze voor jullie gemaakt. Wees er zeker van dat je Mijn wereld niet kapot maakt of vernietigt. Als jullie dat doen, zal er niemand na jullie zijn om het te maken.”
De mens mag dingen uit de natuur gebruiken, zoals eten, hout om huizen te bouwen etc. Maar wie de natuur kapot maakt, maakt God kapot.
Eigenlijk moet ik toegeven dat ik dit geloof het meest steun. Ik vind het goed dat ze zeggen dat de mens gebruik mag maken van de natuur maar daarin niet mag overdrijven.
Maar de natuur is niet alleen iets positiefs voor joden. God kan de natuur ook gebruiken om mensen te straffen. Toen de joden in de begintijd van het jodendom in slavernij bij de Egyptenaren waren, zond God 10 plagen op de Egyptenaren af.
Ik vind het ook goed dat ze daarbij stilstaan, maar vind wel dat ze dit niet als straf van God zouden mogen zien. Het is natuurlijk zo dat de natuur ook negatieve kanten heeft. Denk maar aan de talrijke natuurrampen die er al zijn geweest.
Hier op deze site kunt u zelf wat meer informatie zoeken over geze geloven en hun natuur.
En bij welke voelt u zichzelf het meeste aangetrokken?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten